3 tips voor de startende ondernemer

Na de inschrijving van mijn bedrijf Empathy Consultancy bij de Kamer van Koophandel, liep ik met een gevoel van overwinning naar buiten. Wat voelt dat heerlijk om de eerste stap te zetten en nu echt als ondernemer aan de slag te gaan. Vrienden, familie en werkrelaties kregen uiteraard direct de foto opgestuurd waarop ik mijn handtekening zet en de felicitaties stroomden binnen. Het welverdiende wijntje daarna op het terras smaakte me heerlijk!

“…mijn kantoor. Dit werd een stuk van de eettafel, middenin de woonkamer”

De volgende ochtend werd ik wakker met enthousiasme en allemaal geweldige ideeën. Na het ontbijt begon ik met het inrichten van mijn werkplek, mijn kantoor. Dit werd een stuk van de eettafel, middenin de woonkamer. Geweldig! En dan beginnen met, ehh, waarmee eigenlijk? Na enkele minuten desk research dansten de termen voor mijn ogen: businessplan, belastingdienst, cursussen, logo, website, verzekeringen, visitekaartjes, groothandels, BTW, financiën, uren overzicht, marketing… Waar moest ik beginnen?

Waar te beginnen?

Nu zijn er gelukkig veel websites die heel goed weten waar je moet beginnen, al spreken ze elkaar ook nogal eens tegen. Ik koos om te beginnen bij wat mij het meest logische leek: het maken van een lijst van alle to do’s en deze prioriteren op volgorde van ‘meest cruciaal dat ik dit nu heb voor mijn bedrijf’ naar ‘dit kan ook later’. Nog wat schuiven in de prioriteit en enkele uren verder keek ik naar de lijst. Deze was nogal uit de kluiten gewassen en bevatte genoeg werk om mij voor drie maanden bezig te houden. Deze tactiek moest ik herzien.

“Ik mag mezelf gelukkig prijzen dat ik zoveel slimme mensen heb ontmoet die al eerder deze stappen hebben doorlopen.”

Op naar mijn netwerk! Ik mag mezelf gelukkig prijzen dat ik zoveel slimme mensen heb ontmoet die al eerder deze stappen hebben doorlopen. De meeste van hen blijken meer dan bereid om mij te helpen en hier ben ik ongelofelijk dankbaar voor. Zij hebben mij enorm veel tips gegeven en doen dit nog steeds. Drie van deze tips werden het meeste benoemd en hier ben ik nu keihard mee aan de slag.

Tip 1 – Richt je op het vinden van een eerste opdracht, een eerste klant.

Logisch! Om dit te doen had ik nog wel enkele zaken nodig: een up-to-date LinkedIn profiel en C.V., het inzetten van mijn netwerk en niet te vergeten: de wereld laten weten dat ik op zoek ben. Jeminee, wat spannend dit en hoe doe je dit allemaal? Ik ben een coach, geen verkoper, en nu moet ik ineens mezelf verkopen. Inmiddels ben ik hier langzaam meer en meer gedreven in aan het worden en me dunkt: ik blijk dit al best goed te doen, ik moet alleen iets zakelijker zijn: Volg me op LinkedIn en Instagram 😉

Tip 2 – Vind een goede boekhouder.

Geldzaken op orde hebben is een groot deel van de basis van je bedrijf. Dit is dan ook iets wat ik erg serieus neem. Inmiddels ben ik daarom een flink aantal excel documenten rijker: ik heb een rekensom gemaakt voor mijn uurtarief, een basis opzet voor inkomsten en uitgaven en heb een sheet om mijn gewerkte uren en kilometers bij te houden. De boekhouder mist nog in dit verhaal, maar ik heb er gelukkig bijna eentje gevonden.

Tip 3 – Focus, Mandy, focus

De laatste tip die in mijn achterhoofd blijft hangen, is er eentje waar ik de nogal wat moeite mee heb: focus. Het is 1 van de 5 waarden die ik mijn teams altijd meegeef, maar nu ik het zelf moet toepassen, valt deze me zwaar. Ik wil zoveel en alles tegelijk, maar door van alles een beetje te doen, kom ik met alles een klein stapje vooruit. Het levende voorbeeld is mijn website; deze is live en under construction. Tegenwoordig heb ik dan ook een eigen Scrum bord in mijn woonkamer, ehh ik bedoel kantoor, staan. Deze houdt me alert op de belangrijkste zaken en zorgt zodoende voor meer focus.

Met deze tips ben ik de komende tijd nog wel bezig. Tip 1 ‘opdracht vinden’ en tip 2 ‘geldzaken op orde’ vormen nu de twee epics op mijn backlog. Tip 3 ‘focus’ houdt me scherp op de manier hoe ik mijn werk organiseer. Ik houd het nu overzichtelijk en transparant, zodat ik altijd weet waar ik mee bezig ben en of ik niet teveel dingen tegelijkertijd doe.

“Gelukkig heb ik dan weer dat toffe netwerk met mooie mensen die mij vertellen dat ik goed bezig ben en dit allemaal écht wel kan.”

De start is inmiddels gemaakt en ik merk dat ik elke dag meer en meer enthousiast wordt over het ondernemen. Soms zit er wel een dag tussen waarop ik me afvraag of het allemaal wel gaat lukken. Gelukkig heb ik dan weer dat toffe netwerk met mooie mensen die mij, los van het geven van goed advies, vertellen dat ik goed bezig ben en dit allemaal écht wel kan.

Mocht je mij willen volgen bij het oprichten van mijn bedrijf, dan kun je me volgen op LinkedIn en Instagram. Hier plaats ik updates en deel ik mijn ervaringen.

Heb je nog meer gouden tips voor me of bevind je je in eenzelfde situatie? Laat dan vooral van je horen. Ik ben benieuwd naar de reacties.

Opmerking: Deze blog is een repost van het origineel op LinkedIn van 31 oktober 2018.